Weg met de weegschaal!

7 oktober 2015
holland-health.png

De weegschaal speelt een grote rol in onze levens. We vervloeken hem, gebruiken hem als graadmeter en laten ons humeur ervan afhangen. Maar wat blijkt? Hoeveel je weegt, is helemaal niet van belang voor je gezondheid. Welk gewicht of BMI je hebt, zegt niets over hoe gezond je bent. Fit zijn en veel bewegen is vele malen belangrijker!

Die verrassende conclusie hoorden ruim 135 gasten uit de gezondheidszorg, bedrijfsgeneeskunde, sport- en voedingsbranche tijdens het symposium ‘Weg met de weegschaal!’ van Holland Health op 23 september in Heiloo. Experts uit binnen- en buitenland legden uit waarom de weegschaal de deur uit kan en hoe we met bewegen, meten en gezonde voeding het beste resultaat krijgen. En hoe werkgevers een rol kunnen spelen bij het voorkomen en bestrijden van obesitas bij werknemers.

Obesitas is een groeiend maatschappelijk gezondheidsprobleem. Het aantal mensen met overgewicht wereldwijd is verdubbeld sinds 1980. De teller staat op 1,9 miljard mensen. Maar hoe dikker, hoe ongezonder blijkt niet altijd te kloppen. Teveel onderhuids vet is weliswaar niet goed voor je, maar teveel visceraal vet, het vet dat zit tussen de buikorganen (vooral rond de lever), is veel gevaarlijker en de grote veroorzaker van gezondheidsklachten als diabetes type 2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker, legt Lex Houdijk, programmamanager Trial Center Holland Health uit. “Ongeveer 50 procent van de mensen met een normaal BMI heeft teveel vet tussen de buikorganen. Die mensen lopen een significant hoger risico op complicaties na een operatie dan mensen die alleen van buiten dik zijn. Specialisten en professionals zijn hier nog veel te weinig mee bekend.’’

Lees het hele verslag over het symposium hier.

Copyright by ProMind 2021. All rights reserved.