Gerard (49 jaar) meldt zich bij ProMind Psychologen depressieve klachten. Hij is vier maanden geleden ontslagen en Gerard blijft maar piekeren over hoe hij zaken anders had kunnen aanpakken. Hij is lusteloos, snel geïrriteerd, emotioneel en vermoeid. Door het dag en nacht piekeren, slaapt Gerard niet meer dan drie uur per nacht. Hij kan het niet opbrengen om opnieuw te solliciteren en is alle hoop voor de toekomst kwijt. De vrouw van Gerard maakt zich ernstige zorgen om hem.

Wat Gerard in het begin nodig heeft, is verdeeld over de dag een afwisseling tussen rust, activiteit en iets nuttigs doen. Hij zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met rustig wakker worden en de tijd nemen om zich aan te kleden en douchen. Na de koffie een uur wandelen, daarna lunchen en rusten. Dat kan door in de tuin te ontspannen of een uurtje gaan slapen.

In de middag kan hij zoeken naar vacatures, zijn CV bijwerken en sollicitatiebrieven schrijven. Dan weer ontspannen of buiten een activiteit uitvoeren en ’s avonds de gezelligheid van het gezin opzoeken. Vroeg slapen, steeds op hetzelfde tijdstip, zodat je lichaam eraan kan wennen is ook belangrijk. Hierdoor kan Gerard zijn energieniveau weer opbouwen en zal het slapen beter gaan.

De gesprekken bij de psycholoog zorgen voor het verminderen van piekeren, zodat de spanning afneemt en hij zich beter in zijn vel voelt. Ook wordt aandacht besteed aan zijn emoties en zelfbeeld. Daarnaast wordt een stappenplan voor de toekomst opgesteld, waardoor Gerard meer vertrouwen krijgt in zijn functioneren.

Vijf maanden later voelt Gerard zich een stuk beter en is gelukkig met zijn gezin.