Maurice (42 jaar), meldt zich bij ProMind Psychologen omdat het hem zelfstandig niet lukt op een stabiel gewicht te blijven. Periodes van eetbuien wisselen zich af met periodes van extreem diëten en sporten.

Maurice bevindt zich op het moment van aanmelden in een periode, waarin hij net de knop om heeft gezet om zijn eetbuien onder controle te krijgen. Tijdens een eetbui eet hij veel meer dan normaal en naderhand heeft hij altijd last van schaamte en schuldgevoel. Het maakt hem somber en hij voelt zich zwak, ondanks dat hij weet dat hij het in zich heeft om weer af te kunnen vallen. Hij weet echter ook dat hij de neiging heeft dan extreem de andere kant op te gaan met strenge diëten en extra veel sporten.

Cognitieve gedragstherapie

Het doel van de behandeling was om de functie van zijn gedrag te onderzoeken en aan te pakken door cognitieve gedragstherapie in te zetten.

Door deze behandeling heeft Maurice ontdekt wat de aanleiding was voor zijn eetbuien en welke gedachtepatronen hij had, waardoor hij de vicieuze cirkel in stand hield. Zijn eigenschap perfectionisme speelde hierin een grote rol. Tijdens de behandeling heeft Maurice geleerd wanneer dit perfectionisme functioneel is en wanneer het hem tegenwerkt. Ook heeft hij helder in beeld welke factoren een rol speelden in de start van een eetbuiperiode.

Maurice is actief aan de slag gegaan met de handvatten die hij aangereikt kreeg bij ProMind Psychologen, waardoor hij zich al na vijf sessies een ander mens voelde. Hij merkte dat hij weer keuzes durfde te maken, dat hij voor zichzelf durfde te kiezen en hij hervond zijn zelfvertrouwen. Het is voor hem voor het eerst in zijn leven dat hij langzaam afvalt. Het verschil is dat het hem nu geen moeite kost en hij van iedere stap die hij in het proces zet, geniet. Maurice is in balans, hij heeft zichzelf beter leren kennen en is veerkrachtiger geworden.