Patrick wordt naar ProMind Psychologen verwezen door zijn huisarts omdat hij al lange tijd zeer angstig is voor de dood. Bij het intakegesprek verteld Patrick dat hij ’s nachts veel wakker ligt, hij blijft maar malen over de dood. Door slaapgebrek is hij overdag snel geïrriteerd. Hij heeft een kort lontje naar zijn vrouw, kan dagen boos op haar zijn. Ook zijn kinderen hebben er last van. Patrick merkt dat hij zich somber voelt en minder zin heeft om dingen te ondernemen.

Patrick zou graag weer goed willen slapen, minder willen piekeren, de dood accepteren en anders omgaan met zijn boosheid.

We spreken af dat we aan deze doelen gaan werken met Cognitieve Gedragstherapie.

Patrick is al van kinds af aan erg bang voor de dood en gaat het liefst alles wat met de dood te maken heeft uit de weg. Juist door het uit de weg gaan van zaken die met de dood te maken hebben, wordt de angst groter. Patrick heeft geen mogelijkheid om te zien dat er eigenlijk niks aan de hand is. Praten en denken over de dood is niet gevaarlijk, dus niet iets om uit de weg te gaan. We maken gebruik van Exposure in vivo, jezelf blootstellen aan dat wat angst geeft, om de angst voor de dood aan te pakken.

Patrick gaat met zijn vrouw, vrienden en familie praten over de dood. Ook leest hij websites over de dood en natuurlijk hebben we het tijdens de sessies over de dood. Patrick vindt het niet fijn en voelt zich soms erg angstig, maar merkt al snel dat het makkelijker wordt. En hij wordt ’s nachts niet meer wakker om over de dood te piekeren.

We maken ook een plan om anders met de boosheid om te gaan. Door gedachtenrapporten te maken krijgt Patrick meer zicht op wat er gebeurt als hij zo boos wordt. Als hij kritiek krijgt van zijn vrouw, voelt hij zich aangevallen en reageert hij door verwijten te maken en oude koeien uit de sloot te halen. Het welbekende “tot 10 tellen” helpt hem om niet meteen te reageren en anders om te gaan met kritiek. Door praktische oplossingen (goede afspraken en een online-familie-agenda) zijn er minder redenen voor kritiek.

Patrick is na het intakegesprek 5 keer geweest. Hij heeft veel baat gehad bij de behandeling. Patrick slaapt goed en heeft geen last meer van piekeren. Hij heeft minder angst voor de dood. Zijn moeder kreeg onlangs te horen dat zij mogelijk een vorm van kanker heeft, Patrick kon haar ondersteunen en er rustig over praten. Hij leest websites en boeken over dood, omdat hij dat nu interessant vindt. Patrick is thuis minder snel geïrriteerd en boos. Zijn vrouw en kinderen merken ook dat hij veranderd is, de relatie met hun is goed en de sfeer thuis ook.