Behandeling van een jonge vrouw met perfectionisme

10 mei 2017
perfectionisme-algemeen.jpeg

Sandra is een jonge vrouw van 32 jaar en heeft last van perfectionisme. Ze meldt zich bij ProMind met meerdere stress- en spanningsklachten. Ze heeft vaak hoofdpijn, is snel geïrriteerd, emotioneel en erg vermoeid. Ze merkt dat ze steeds meer tegen dingen op gaat zien, zoals uitjes met vriendinnen en dergelijke en kan zich niet meer ontspannen.

Samen met haar man heeft ze drie bedrijven waar ze steeds minder overzicht over heeft. Sandra heeft de neiging tot perfectionisme en wil graag de controle over dingen hebben, hierdoor loopt de spanning steeds hoger op.

Het doel van de behandeling bij Sandra was om de stress en spanningsklachten te verminderen door het onderliggende gedrag, in haar geval het perfectionisme en controle aan te pakken. Sandra kwam erachter dat ze een behoorlijk hoge standaard voor zichzelf had en dat ze altijd alles goed wilde doen. Ze wilde het graag iedereen naar hun zin maken en mocht geen fouten maken van haarzelf.

Het bewust worden van haar gedrag hielp al enorm. Ze is de lat minder hoog gaan leggen, prioriteiten gaan stellen en haar grenzen gaan aangeven. Daarnaast is ze ook taken gaan delegeren en vertrouwen aan anderen gaan geven dat die ze ook prima kunnen uitvoeren.

Bovendien ging Sandra er ook over praten met haar omgeving. Ze had de instelling: “niet zeuren, maar doorgaan” en vond het moeilijk om aan te geven dat het niet zo goed met haar ging. Hierdoor ging ze zich altijd maar aanpassen en ‘pleasen’ naar de ander. Door er over te praten, durfde zich kwetsbaar op te stellen naar haar omgeving. Sandra leerde zo dat deze omgeving juist begripvol kan zijn, naar je luistert en je steunt. Hierdoor voelde ze zich sterker en zelfverzekerder.

Doordat Sandra de negatieve consequenties van haar eigen gedrag leerde zien kon ze deze aanpakken. Ze ziet de valkuilen waar ze geneigd is om in te lopen en kan deze door wat aanpassingen goed omzeilen. De behandeling is in vijf gesprekken succesvol afgerond.

Copyright by ProMind 2021. All rights reserved.