Aanpak van depressie bij jong volwassenen

19 september 2018
depressed-person.jpg

Marloes is 20 jaar en woont nog thuis. Ze meldt zich bij ProMind Psychologen met somberheids- en angstklachten en een onderliggend negatief zelfbeeld.

Marloes voelt zich vaak erg ongelukkig, heeft soms geen energie, zin om haar bed uit te komen. Soms wordt het zo druk in haar hoofd door angstgedachten, dat ze blokkeert en het liefst alleen op haar kamer wil blijven. Ze durft niet over deze dingen te praten, omdat er thuis niet over gevoelens worden gepraat. Als ze erg onzeker is, gaat ze mensen het liefst uit de weg, bang voor hun oordeel over haar.

Het doel van de behandeling de depressieve- en angstklachten van Marloes te verminderen en haar zelfbeeld te versterken met behulp van cognitieve gedragstherapie. Ze heeft het zelfhulpboek ‘Je gevoel de baas’ van Dennis Greenberger & Christine Padesky aangeschaft. Hiermee leert ze stap voor stap oefenen anders om te gaan met de negatieve interactie tussen gevoel stemming, gedachten, gedrag en lichaam.

Marloes is haar gedachten gevoelens en gedrag gaan opschrijven. Dit maakte haar steeds bewuster waarom ze zich ongelukkig voelde. Het heeft haar enorm op weg geholpen te durven praten over dingen die haar dwars zitten. Zo kwam ze erachter dat door te delen, mensen om haar heen haar niet gingen veroordelen. Het delen luchtte op. Het geeft juist meer rust in haar hoofd. Haar angst voor oordeel nam af en ze kan reëler naar situaties in haar leven kijken.

Marloes voelt zich ondertussen stukken beter over zichzelf. Na 8 sessies bij ProMind Psychologen kan ze zelfstandig verder.

Copyright by ProMind 2021. All rights reserved.