Blijf op de hoogte

NieuwsNieuwsberichten

No more posts
huisarts-1200x711.jpg

13 maart 2019 NieuwsUit de media

De ggz krijgt veel te veel op haar bord, betoogt Patrick Callahan, directeur Psyned. Huisartsen en bedrijfsartsen moeten stoppen met het doorverwijzen van mensen met klachten die niet thuishoren in de ggz. Op die manier kan het geld en de plek op de wachtlijst besteed worden aan de mensen voor wie de zorg werkelijk bedoeld is.

Lees hier het hele opinie stuk in Trouw.


what-doesnt-kills-you-.jpg

27 februari 2019 OnderzoekUit de media

De wereld zit vol clichés en dit is er een van! Drie Duitse psychologen verzamelden al het onderzoek naar die vraag en concluderen dat we het antwoord niet weten. Ze beschrijven hun onderzoek in een artikel dat binnenkort verschijnt in Psychological Bulletin.

Er is geen reden om aan te nemen dat tegenslag sterker maakt. Tegenslag is tegenslag en doet gewoon pijn. Punt! Het zijn vaak mantra’s om onder heftige omstandigheden of gebeurtenissen een gevoel van controle te geven. Niets mis mee, zolang maar niet als waarheid aangenomen.

Laten we niet vergeten iemand onder moeilijke omstandigheden een reikende hand of een troostende arm te bieden!

 

Bron: NRC 


de-grenzen-van-mijn-taal.jpg

12 februari 2019 Uit de media

Eva Meijer (1980) is schrijver, filosoof en kunstenaar. Somberte drong al met vlagen het leven van Eva binnen toen ze nog maar 8 jaar oud was. Op haar 14de veranderden deze korte vlagen in een aanhoudende depressie die, met korte tussenpozen, tot haar 21ste zou duren.

In het zojuist verschenen essay De grenzen van mijn taal schrijft ze voor het eerst expliciet over het onderwerp. Scherpe analyses van haar ervaringen met depressie worden daarin afgewisseld met passages waarin ze aan de hand van Wittgenstein, Woolf, Sartre en andere denkers en schrijvers filosofeert over de gedachte aan zelfmoord, de relatie tussen creativiteit en ‘gekte’, het nut van therapie en medicijnen en de troost van dierlijk gezelschap.

Uiteindelijk vond Meijer een omgangsvorm met de depressie die haar vergezelt in de vorm van zelfzorg-technieken: wandelen, hardlopen, op tijd naar bed, hard werken en de eigen gedachten tussen haakjes zetten en relativeren.

Een depressie heeft trouwens ook zijn voordelen: het gaf Eva Meijer inzicht in de ‘zinloosheid en absurditeit van het bestaan’, waardoor ze zich niet meer druk maakt om oppervlakkige dingen. En het is een bron van inspiratie voor haar geweest: veel van haar tekeningen, liedjes en boeken zijn beïnvloed door het ‘donker’ dat ze in zich meedraagt.

 

Bronnen: Trouw , Volkskrant en NRC


depressed-person.jpg

19 september 2018 Cases

Marloes is 20 jaar en woont nog thuis. Ze meldt zich bij ProMind Psychologen met somberheids- en angstklachten en een onderliggend negatief zelfbeeld.

Marloes voelt zich vaak erg ongelukkig, heeft soms geen energie, zin om haar bed uit te komen. Soms wordt het zo druk in haar hoofd door angstgedachten, dat ze blokkeert en het liefst alleen op haar kamer wil blijven. Ze durft niet over deze dingen te praten, omdat er thuis niet over gevoelens worden gepraat. Als ze erg onzeker is, gaat ze mensen het liefst uit de weg, bang voor hun oordeel over haar.


eerste-lijns-psychologie_promind.png

20 augustus 2018 NieuwsUit de mediaVideo

Vorige week verscheen er in de Volkskrant een artikel over dat zorgverzekeraar Menzis de kosten voor de behandeling van depressies en angsten niet langer vergoed op grond van het aantal behandelingen, maar op basis van de behaalde resultaten. De verzekeraar heeft hierover voor de komende drie jaar afspraken gemaakt met achttien grote organisaties in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Deze drastische maatregel moet leiden tot een doeltreffender therapie en – op termijn – lagere kosten. Vooralsnog kan het plan rekenen op flinke kritiek. Zo sprak prof. Damiaan Denys, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), van ‘een zeer gevaarlijk plan’.  ,,Een perverse prikkel’’, vindt Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform Psychische Gezondheid. Ook het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) is van mening dat Menzis de plank misslaat met deze resultaatgerichte vergoedingsafspraken.


doe-niks.jpg

Vandaag verscheen in de Telegraaf een artikel van Eva Gabeler over het gebrek aan verveling en de consequenties daarvan. In het artikel komt ook Paul de Bruijn van ProMind Psychologen aan het woord. N.a.v. het artikel was Paul vanochtend ook te horen op Radio2 bij Jan-Willem start op. Dat fragment is hier terug te luisteren.

Ga eens lekker niksen

Ouders weten niet meer hoe ze zich moeten vervelen, volgens deskundigen. Hun kinderen leren op hun beurt ook niet hoe ze moeten ’niksen’. En dat levert irritaties op tijdens de net aangebroken zomervakantie waarin iedereen wil ontspannen. „De relaxmodus moet niet ingewikkelder gemaakt worden dan nodig.”

De boodschap van burn-out psycholoog Paul de Bruijn is duidelijk: stop met denken dat het leven constant spectaculair en spannend moet zijn. De directeur van coachingbedrijf ProMind noteert een groeiend aantal mensen dat psychische zorg nodig heeft. „Mensen zijn continu bezig met het bedenken van een invulling van dagen en momenten. Complete onzin.”


gebroken-hart.jpg

4 juli 2018 Cases

Sara is 52 jaar en meldt zich bij ProMind Psychologen met de volgende klachten: ze is angstig en somber, ze piekert, heeft concentratieproblemen, ze voelt zich futloos en heeft nergens zin in. Kortom er komt niet veel uit haar handen.

Ze heeft een traumatische tijd achter de rug als gevolg van problematisch gedrag van haar ex-partner met persoonlijkheidsproblematiek. Ze is 30 jaar getrouwd is geweest en ligt nu 1,5 jaar in scheiding. Dit huwelijk heeft invloed gehad op haar zelfvertrouwen en heeft haar zelfbeeld ondermijnd. Ze wil niet meer in het verleden blijven hangen en meer naar de toekomst kijken.In het eerste gesprek hebben we haar doelen besproken, namelijk verwerking van relatie en scheiding, leren omgaan met gedrag van haar ex-man en haar eigen ik versterken.


studenten.jpg

Regelmatig verschijnen alarmerende berichten over psychische problemen bij studenten. Er is dan vaak sprake van een toename van psychische of gezondheidsproblemen. Volgens de Tilburgse onderzoekers Peter van der Velden, Marcel Das en Ruud Muffels klopt het niet dat de psychische klachten bij jongeren toenemen. „De psychische gezondheid van studenten is opmerkelijk stabiel”, schrijven zij in een artikel in het NRC.


depressed-person.jpg

20 maart 2018 Nieuws

Eén op de 15 jongeren in Nederland tussen 18 en 24 jaar worstelt met depressies en zelfdoding is onder jonge mensen doodsoorzaak nummer 1.

Van 9 april tot en met 16 mei  staat de NPO een aantal weken stil bij psychische problemen onder jongeren.  Zij willen depressies, zelfmoordgedachten en andere psychische problemen bespreekbaar maken. Onder de noemer #TrueSelfie geven jongeren zich bloot in tal van NPO 3-programma’s, op npo3.nl en via NPO 3FM tijdens de #TrueSelfie-weken.

Depressie Kennistest
De #TrueSelfie-weken starten met de Depressie Kennistest (BNNVARA) op maandag 9 april (NPO 3, 21.10 uur), gepresenteerd door Sophie Hilbrand. Het programma maakt met informerende, maar ook luchtige tests depressies bespreekbaar. Iedereen die meedoet is na afloop in staat de signalen van een depressie te herkennen. Als afsluiting van deze TrueSelfie weken is er op 7 mei een thema-avond: Deprestival. Deprestival wordt op 7 mei uitgezonden op 21.10 op NPO 3.

True Selfie
Op dinsdag 10 april begint op NPO 3 om 21.55 uur het zesdelige True Selfie. Acht jongeren met psychische problemen filmen hun eigen leven en delen met de kijker kwetsbare momenten. Ze hebben het lef om een kant van zichzelf te tonen die jongeren meestal angstvallig verborgen houden. Een keer per week komen ze bij elkaar om onder leiding van een psycholoog met elkaar in gesprek te gaan.

Jesuisdepri
Presentator Jan Kooijman laat in #jesuisdepri (KRO-NCRV) vanaf maandag 16 april op NPO 3 om 21.10 uur zien hoe vier depressieve jongeren omgaan met hun ziekte en hoe zij deze strijd proberen te overwinnen. De kijkers krijgen een indringend kijkje in hun leven, via deskundigen, psychiaters en hulpverleners.

Na afloop van de NPO 3-programma’s gaan jongeren in aftertalks op npo3.nl/trueselfie met elkaar in gesprek over deze thematiek. De Testimonials zijn eveneens op de site te bekijken.

 1 maart 2018 Nieuws

Er moet Stephan Bouwman, DJ bij Q Music iets van het hart en hij weet zeker dat hij niet de enige is. Hij wil een taboe doorbreken: “Ik voel me gewoon klote”.

Herken je wat Stephan deelt met z’n luisteraars?

 


Copyright by ProMind 2021. All rights reserved.